Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Προσκύνημα στο σπήλαιο του ασκητή Όσιου Ευθύμιου του Νέου στο Μικρόσκινο των Βραστάμων.

Είναι γνωστή η σχέση του ανθρώπου  με την εκκλησία και τα τοπικά προσκυνήματα σε μια κοινωνία.
Κάθε χρόνο οι κάτοικοι των Βραστάμων διοργανώνουν προσκύνημα, στο σπήλαιο του Όσιου Ευθύμιου του Νέου, που βρίσκεται στη τοποθεσία Μικρόσκινο Βραστάμων.

Σε μία απόσταση περίπου 5,5 χιλιομέτρων απ' το χωριό, οι κάτοικοι χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα, οδηγούνται με ευλάβεια στον τόπο αυτόν. Είναι συγκινητικό να διακρίνεις πιστούς κάθε ηλικίας, με κουράγιο και προσήλωση να φθάνουν στον άγριο  αλλά όμορφο αυτό τόπο, που προκαλεί δέος. Απομονωμένο το σπήλαιο, κρυμμένο όπως αρμόζει μέσα σε πλούσια βλάστηση, δίπλα στο ποτάμι, υποδέχεται κάθε χρόνο τους πιστούς.Σ' ένα κλίμα κατάνοιξης και με διάθεση να μοιραστούν οι κάτοικοι μεταξύ τους συμμετέχουν στο κάλεσμα. 
Ο Αντώνης ψυχή της οργάνωσης δεν αφήνει να πέσει το χαμόγελο κάτω, σκύβει και το μαζεύει, για να δόσει συνέχεια στο τραγούδι και στο χορό. Οι ευχές  απλόχερα μοιράζονται, γνώριμοι απο γενεσημιού τους μπερδεύονται κάθε χρόνο με τους επισκέπτες, τους ξένους όπως συνηθίζουν να λένε και πιασμένοι χέρι χέρι σέρνουν τον χορό, που τους ενώνει και τους δίνει δύναμη για τη συνέχεια.Οι αντοχές όταν υπάρχουν χρειάζεται να μπορούν να σηκώσουν και τον διπλανό, τον ανήμπορο.

Φέτος δεν τα κατάφερα να παραβρεθώ, παρ' όλα αυτά οι φωτογραφίες της Μαριάννας Τσίρτου με αποζημίωσαν.

 Αν και οι εικόνες δεν είναι εύκολο ν’ αποτυπώσουν το κλίμα, παρ’ όλα αυτά η Μαριάννα μας παρασύρει  για να συμμετάσχουμε από απόσταση, χαρίζοντας συγκίνηση και πληθώρα συναισθημάτων, σε όσους θα ήθελαν να παραβρεθούν αλλά δεν τα κατάφεραν.

Κάθε προσπάθεια περιγραφής υπάρχει κίνδυνος να αποδυναμώσει τις εικόνες, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να μετρήσουμε τα αισθήματα μας, ν’ αφήσουμε να καταλαγιάσουν τα πάθη και να πάρουμε μέρος στο κουρμπάνι, με το να γευτούμε την ζεστή φασολάδα με την συνοδεία του κούμαρο όπως συνηθίζουν οι Βρασταμνοί. Με τα κούμαρα που μαζεύουν απ’ το βουνό, φτιάχνουν ένα υπέροχο τοπικό ποτό, αρκετό για να ανεβάσει την διάθεση και να σύρει τον χορό με την συνοδεία της μουσικής απ’ τ’ ακορντεόν του Αντώνη.

Αρκετές είναι οι φορές που η απόσταση λειτουργεί σαν γιατρικό, αρκεί η σκέψη και η επιθυμία να δίνει δύναμη στους υπόλοιπους. Οι παλαιότεροι συνηθίζουν να δίνουν ευχή λέγοντας "η σκέψη μου να σε συνοδεύει με την αγάπη μου".

Τάσος Ορφανιδης


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου